Ahşap Lazer Kesim Makinesi

Ahşap Lazer Kesim Makinesi
Lazer Kesim Makinesi Nedir?

Lazer ışınlarını kullanarak birden fazla katı cismi değiştirmeye veya istenen biçim ve şekilde kesmeye yarayan makinelere lazer kesim makinesi ismi verilmektedir. Çok uzun zamandan beri çeşitli sektörlerde işlev gören bu makine, hemen hemen çoğu sertlik düzeyindeki tüm materyelleri kesebilen çeşitleri mevcuttur. Sadece ahşap materyalleri kesmek için tasarlanan makinelere de ahşap lazer kesim makinesi denilmektedir. Ahşap lazer kesim makinesinde bulunan lazer sayesinde, makinenin yapmış olduğu bütün kesimler mükemmel düzeyde doğru sonuçları doğurur. Bununla beraber kazıma ismindeki, bu makine üzerinde yapılan bir işlem sayesinde birçok tasarım oluşturulabilir. Kazıma, işlem görecek malzemenin üst konumunda bulunan bir katmanın kazılarak çeşitli desenlerin oluşturulmasına verilen isimdir. Lazer kesim makinesiyle kazıma işlemi yapılarak birçok sektörde işe yarar şeyler meydana getirilebilir ve bu makine bir sekötöre özgü ya da tek bir amaçla değil birçok sektörde ve farklı amaçlarla kullanılabilir. Ahşap lazer kesim makineleri ile ahşap malzemeler, plastik malzemeler ve sertliği ahşap sertliğini geçmeyecek diğer malzemeler kesilebilir ya da kazınabilir. Ahşap lazer kesim makinelerinin tipi ve gücü ile orantılı olarak kestikleri malzemelerin kalınlıkları da değişebilmektedir. Yumuşak bir malzemeyi 4-5 cm ye kadar kesebilirken, sert bir malzemeyi 1 cm den fazla kesemeyebilir.

Ahşap Lazer Kesim Makinesi Fiyatları

Lazer kesme makinesi fiyatları; özeliklerine, kapasitelerine ve büyüklüğüne göre fiyatlandırılmaktadırlar. Piyasa da genel olarak en küçük lazer kesim makineleri 10.000 TL’den başlamaktadırlar. Büyüdükçe ve özellikleri arttıkça bu fiyat 100.000 TL’nin üzerine çıkmaktadır. Piyasada ikinci el ahşap lazer kesim makineleri özelliklerine ve büyüklüklerine göre 10.000 TL’nin altında da bunabilir. Genel özelikleriyle lazer kesim makinası ahşap çok değişken olmakla beraber genellikle piyasa da 15.000 ve 50.000 TL fiyatlarıyla satışa sunulur. Okulumuz Kılıçarslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (K-Tek) Büyük Boy Lazer Kesim Makinası İmalatı yapmaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ahşap Lazer Kesim Makinesi Yapımı

Lazer kesim makineleri, temelde bir CNC koordinat sistemi ile çalışan ve bölgeye hassas ve hatasız bir şekilde yönlendiren sistemlerdir. Geleneksel CNC kesim sistemi yerine lazer ile yapılan kesim çok daha hatasız ve etkili sonuçlar meydana getirmektedir. Tezgaha bağlı bir lazer kafası mevcuttur, bu lazer kafasına genellikle cihazın arka kısmına koyulmuş bir lazer cam tüp yardımıyla üretilen lazer ışını aynalarla yansıtılarak lazer kesimin yapılması sağlanır. Burada en büyük dikkat edilmesi gereken işlem Lazer ışınını, kafaya ya da kafalara doğru iletmektir. Bu nokta önemlidir. Lazer tüpünün içerisindeki gazın tepkimesi gerekmektedir ki lazer ışını oluşturulabilsin. Tepkime işlemi lazer tüpünün bağlı olacağı uygun ve doğru bir güç kaynağı sayesinde çalışmaktadır. Bu sistem doğru bir tezgaha uygulandığında, bu sistemi yönetecek bir yazılım gerekmektedir. Bu yazılım çizimleri doğru okuyup kafayı bu çizimlere göre yönlendirmelidir. Bunun yanında yazılımın çizimleri okuyabilen bir yapısı olması gerekmektedir.

Bu işlemlerden sonra soğuma ve hava emiş sisteminin de kurulması gerekir. Lazer kesim anında ortama duman çıkaracağı için makinenin içinin havasının dışarı emilerek atılması gerekir. Lazer sisteminin de aşırı ısınmaya karşı soğutulması gerekir. Bu bileşenlerin hepsi bir araya geldiğinde lazer kesim makinesi yapımı gerçekleşmiş olmaktadır.

Ahşap Lazer Kesim Makinesi Nasıl Kullanılır

Lazer kesim makinesini kullanmadan önce bu makinede yapılacak kesim veya kazıma işleminde gerekli olan tasarım hazırlanmalı ve lazer kesim makinesinin okuyacağı dosya şeklinde oluşturulmalıdır. Tasarım dosyasının lazer kesim makinesinin hali hazırda duran yazılımına aktardıktan sonra, bu bölgelerden hangilerinin kesim işlemine hangilerinin de kazıma işlemine tabi tutulacağı makineye belirtilmelidir. Bahsi konu tasarım dosyası hazırlandıktan ve gerekenler yapıldıktan sonra Lazer kesme makinesine aktarılır ve işlem yapılacak malzeme çalışma tablasına alınır. Merkezleme işlemi yapılarak makinenin çalışacağı belli bölge kırmızı işaretleme lazeriyle dikkatlice belirlenmesi gerekir. Son kontroller yapılır ve Ahşap Lazer kesim makinesinin çalışacağı alandan işlem görecek malzemenin taşmaması gerekir. Kusursuz şekilde olacak şekilde malzeme konumlandırılır. Bu noktadan sonra soğutma sistemi ve hava emiş sistemi kontrol edilmelidir eğer varsa konulan diğer sistemlerde kontrol edilmelidir. İş güvenliği tedbirlerini almalı, koruyucu gözlük, eldiven takmak gibi kendimizi makineden gelecek zararlardan korumak için önlem almalıyız. Lazer kesme makinesi kazıma ya da kesme işlemleri yaparken yani çalışırken ona çok yaklaşmamalı ve makinenin kapağını kapatmalıyız. Lazer kesim makinesi kontrol panelinden çalışan tüm lazer kafalarının ne kadar güç harcadığını kontrol edebilir ve bu noktada müdahale edebiliriz. Lazer kesme makinesinin işlediği maddenin cismine göre kullanılması gereken güç oranı önemlidir, bunu deneme amaçlı önceden birkaç kesim yaparak tespit edebilirsiniz. Bu konuda notlar tutmak faydanıza olacaktır.

Ahşap Lazer kesim makinesi Boyutları

Ahşap Lazer kesim makinesi boyutları genel olarak aşağıdaki gibidir. +10cm -10cm büyüklük farkları firmalardan firmalara göre değişebilmektedir. Burada kesilecek maddenin büyüklüğü önem arz etmektedir.

Uzunluk x Genişlik

  • 600mm x 900 mm
  • 1300 x 900 mm
  • 700x1000 mm
  • 2500x1300 mm
  • 1400mm x 1000 mm
  • 2200mmx2200 mm

İlginizi çekecek başka bir yazı

Yumurta Toplayan Robot, Caretta Caretta

Paylaş:

1,000TL Üzeri Ücretsiz Kargo
Stoktaki Ürünler Aynı Gün Kargo
Kredi Kartlarına Taksit İmkanı